V poradí desiaty Zlatý súdok vyhral Rumun Constantin Ciosu

02.04.2004 Celý región

Constantin Ciosu z Rumunska vyhral v poradí jubilejný desiaty ročník medzinárodnej súťaže kresleného humoru na tému pivo pod názvom Zlatý súdok 2004. Získal ...
Constantin Ciosu z Rumunska vyhral v poradí jubilejný desiaty ročník medzinárodnej súťaže kresleného humoru na tému pivo pod názvom Zlatý súdok 2004. Získal Veľkú cenu Grand Prix a odmenu 10 tisíc Sk. Prvú cenu a malý zlatý súdok za kolekciu kresieb získal Břetislav Kovařík z ČR.

Vyhodnotenie súťaže, odovzdanie cien laureátom a vernisáž výstavy vybraných 194 súťažných prác sa konala 1. apríla v Šarišskej galérii v Prešove. Ako tradične od začiatku - na Deň vtákov. Medzi laureátmi boli na základe rozhodnutia poroty ešte karikaturisti Lukasz Baran a Henryk Cebula z Poľska, Lubomír Lichý z Česka, Peter Sedlák zo SR a Yuri Ochakovsky z Izraelu.
Do jubilejného ročníka sa zakladateľovi súťaže a jej stálemu organizátorovi prešovskému karikaturistovi Fedorovi Vicovi prihlásilo rekordných 213 tvorcov z 28 štátov so 623 dielami. V doterajšej histórii ojedinelej akcie zozbieral od 830 autorov bezmála štyri tisíc prác. Na ich základe chce zriadiť pivnú galériu v Prešove. \"Zatiaľ som v prvej fáze, funguje rovnomenné občianske združenie, \" poznamenal.
Kovařík, ktorý je pravidelným účastníkom súťaže, si veľmi pochvaľoval, že \"veľmi hore\" išla výtvarná úroveň kresieb. On sám predloženými karikatúrami výrazne prispel k tomuto trendu. \"Nakresliť niečo nové na tému pivo sa dá, ale treba nápad, čo je však potrebné pri každej téme, \" zafilozofoval si s úsmevom. Za obohrané označil napr. paralely medzi pivnou penou a ľudským mozgom, či kresbami, ktoré sa z mužského pohľadu \"pýtajú\" - je prvé pivo alebo žena.
Ciosu do Prešova po cenu neprišiel, ale tiež patrí k tým, ktorí už tu bodovali. Vyhral s kresbou sediaceho driemajúceho farára, pred ktorými je na stole položená biblia a v nej záložku tvorí odrhnutá nálepka s nápisom pivo z obďaleč stojacej fľaše.
Výstava v Šarišskej galérii potrvá do 15. mája t. r. Ďalší mesiac ju budú môcť vidieť v galérii Návštevníckeho centra Plzenského Prazdroja v Plzni v ČR. Je to aj preto, že generálnym partnerom tohto projektu v roku 2004 - po niekoľkoročnej pauze - je opäť Pivovar Šariš, a. s. , Veľký Šariš.

(jj)
 

Vyberte región